Riet Vell naix a finals de la dècada dels anys 90 de la mà de SEO/Birdlife, una de les principals organitzacions ambientals a Espanya.
Després d’observar alguns problemes puntuals de contaminació a la zona del Delta de l’Ebre a causa dels fitosanitaris i d’un estudi previ, es va posar en marxa aquesta iniciativa amb l’objectiu de gestionar una explotació d’arròs ecològic i treballar per una agricultura que permeta la conservació d’espècies i hàbitats, donant continuïtat al projecte del col·lectiu i amb una forta base social. Així, amb més de 200 socis, s’encarrega del cultiu d’arròs a 40 hectàrees de les 52 que gestiona. Riet Vell també produeix i comercialitza pasta i llegums ecològiques de la vall de l’Ebre i dels camps de Toledo.
Com i quan s’inicia la relació amb Cuinatur?
Vam coincidir en una reunió de Mensa Cívica ara fa 4 o 5 anys, per a vore la possibilitat d’agrupar els productors i les firmes relacionades amb la restauració col·lectiva. Amb Fèlix va haver ràpidament empatia. Per la seua motivació, sensibilitat, etc., coincidíem amb la filosofia. Així, que Cuinatur va vindre a vore les instal·lacions i vam començar a col·laborar.
Quins productes proporcioneu a Cuinatur?
Nosaltres li servim l’arròs ecològic, la pasta ecològica integral i també les llegums. No tenim problemes perquè hi ha prou producció. De fet, el sector de la restauració de col·legis suposa un terç de les nostres vendes.
Hi ha una producció exclusiva per a Cuinatur?
No es que hi haja una producció exclusiva. El que si que hi ha és una bona planificació amb ells i abans que comence el curs escolar ja tenim les quantitats que necessita per a tota la temporada.
Què suposa per a vosaltres eixa planificació?
A nosaltres ens facilita molt la nostra tasca a l’hora de servir el producte. En aquest sentit, aquesta manera de treballar és molt positiva per a l’apartat de la logística i la distribució, i així es poden organitzar bé els enviaments i l’entrega per a la data que li fa falta a Cuinatur.
Com ha afectat la crisi del Covid-19 al sector?
Ha afectat bastant, ja que ens dediquem molt al sector del col·legis, però pensem que serà una circumstància conjuntural. Aquest fet extraordinari ha fet que a nivell d’escoles hi haja menys consum i de cara a l’any que ve, encara es prompte per a veure que pot passar.
El sector dels menjadors escolars deurien prioritzar el producte ecològic i saludable?
Seria una situació positiva per a la salut dels xiquets i xiquetes i sobretot, per la conscienciació de les futures generacions. No obstant, és una tasca complicada i a més, té un cert sobrecost, la qual cosa és un handicap per a les famílies. Encara que poc a poc s’estan aconseguint resultats i hi ha més conscienciació.