Dues pescateries, una a Vinaròs i una altra a Ulldecona, van ser el punt de partida de l’empresa Pescados y Mariscos AM, a mitjans de la dècada dels anys 80.
Alejandro Rodríguez, actual gerent, recorda que el seu pare, fundador del negoci, alternava el treball en les pescateries amb el servei a restaurants, encara que no va tardar a decantar-se per tancar les botigues i dedicar-se a servir peix fresc al sector de l’hostaleria. Alejandro es va posar al front de l’empresa l’any 2012. La seua condició personal, en tindre desenes d’al·lèrgies diagnosticades que li impedeixen menjar aliments com a congelats o els que porten determinats conservants, va reforçar la seua manera de treballar i la seua filosofia: oferir un producte de qualitat, fresc i natural i, al mateix temps, saludable i que és capturat per mitjà de pesca artesanal selectiva, que respecta el medi ambient. D’ací el seu lema: ‘Som naturals’.
Com i quan s’inicia la relació amb Cuinatur?
El contacte es va establir a través d’un del nostres clients que coneixia a Fèlix Segarra, el gerent de Cuinatur, i sabia que buscava peix fresc i de proximitat per a introduir en el menú dels menjadors escolars. I així comencem a servir sardina, aladroc, polp, etc. Recordo que el primer col·legi amb el qual treballem va ser el d’Alcalá de Xivert. Em passava hores i hores, fins a la matinada filetejant aladroc per a Alcalà.
És un desafiament servir peix fresc a xiquets i xiquetes?
És d’una responsabilitat molt gran, ja que nosaltres ho servim ja tot preparat, sense espines i filetejat i cal anar amb molta cura perquè isca bé. Va ser un gran desafiament. Vam començar amb pocs comensals però ara ja servim peix per a més de 5.000 xiquets i xiquetes diàriament. L’acceptar el servei ens va suposar obrir noves instal·lacions, moltes proves, i adequar un equip per al procés nou.
És necessària una planificació i un treball exclusiu per a Cuinatur?
Sí, clar. Tenim un gran nombre de comensals diàriament i el producte és fresc. Servim uns 470 quilos de peix a les cuines de Cuinatur el dia que el menú indica que hi ha peix. Per això, els 7 treballadors de l’empresa treballen durant dos o tres dies, quasi exclusivament, per a tindre a punt la seua comanda. A les 7 del matí ixen les comandes cap als col·legis.
És complicat complir amb les comandes de Cuinatur?
A veure, és fàcil treballar perquè ens passen el menú cada trimestre i ens podem organitzar. Sabem el que volen amb antelació. Però cal tindre en compte que la pesca no és una ciència exacta i mai saps el que trauran els pescadors de la mar. Nosaltres comprem, majoritàriament, en les llotges dels ports de Castelló, però si no està el peix que es necessita eixos dies, també comprem en altres ports d’Espanya. Això ens permet tindre peix de qualitat sempre. Segons les condicions meteorològiques que es preveuen, jo ja sé si tindrem el peix que ens demana Cuinatur ací en la zona o si el puc aconseguir en una altra llotja. Jo cada dilluns confirme a Cuinatur si podem tindre.
Quins productes se serveixen a Cuinatur?
Normalment, peix blau, com potser sardina, aladroc o verat, però també salmó, clòtxines, sépia o morralla per a preparar les ‘fideuaes.’ El tipus de peix que servim cada dia depén de les quantitats que podem aconseguir i també de que no tinguen excessives espines. Cal entendre que van dirigits a xiquets i xiquetes, i el procés de manipulació ha de ser perfecte.
Què ha aportat a l’empresa treballar conjuntament amb Cuinatur?
És bo treballar amb Cuinatur, perquè compartim filosofia i és una manera de poder desenvolupar-la. A vegades, si mirem l’aspecte exclusivament econòmic pot ser que guanyem menys, però els xiquets i les xiquetes mengen bé, que és el que veritablement importa. La filosofia de donar a menjar als xiquets peix fresc de qualitat m’agrada. Hi ha peix congelat de qualitat, sí, alguna cosa hi ha, però no és el mateix. Per això, quan em van donar l’oportunitat, vaig dir, endavant.
Com ha afectat el Covid-19?
La veritat és que ha sigut un colp molt dur. Hem aguantat com s’ha pogut, encara que el pitjor és no tindre encara la certesa del que puga passar a partir d’ara. Ha sigut necessari fer un ERTE i els ingressos s’han reduït considerablement.
Consideres necessari implantar l’alimentació saludable en els menjadors escolars?
Jo crec que sí. Les persones es mereixen menjar bé. Hem arribat a un punt molt alt de degradació en el món de l’alimentació. I en aquest sentit, crec que menjar bé i sa és la base per a una bona salut, i la gent cada vegada es dóna més compte.