La Crisopa Cooperativa de Treball Associat va ser creada en 2012 amb l’objectiu d’unir forces entre els xicotets agricultors i aconseguir un canal de distribució pròpia i directa al consumidor.
Marta, Ana i Joan, són les cares visibles d’aquest projecte que aposta per una alimentació saludable i sostenible. Asseguren que la seua feina a la terra és un treball vocacional. Anna cultiva i sembra les hortalisses a la zona de Llíria, mentre que Marta i el seu home, Joan, es dediquen més als arbres fruiters de secà com el cirerer, les oliveres, o els ametlers a la Vall de Gallinera i a la zona Planes i Muro d’Alcoi. Tot amb l’etiqueta de producte ecològic. Estan en connexió amb altres grups de productors com Vicent Martí a Alboraia, ‘Mastika l’Horta’ i Jordi a Castellar i Rodolphe a Picassent.
Quan i com s’inicia la relació amb Cuinatur?
La Crisopa va començar la relació amb Cuinatur l’any 2016, quan s’encarregava del menjador escolar d’un col·legi a València. Ens vam entendre bé des d’un principi, ja que compartim una mateixa filosofia i els nostres productes van directes des del camp a la cuina. Des d’eixe moment, hem ampliat la nostra col·laboració i ara ja són més de 4.500 els comensals als que servim a través de Cuinatur, que ha de competir en el mateix mercat amb altres empreses que no tenen un producte de la mateixa qualitat.
Com realitzeu la producció en base a les necessitats de Cuinatur?
La planificació del nostre treball per a Cuinatur és anual, ja que ens passa el menú de tot el curs escolar, el qual està elaborat per una nutricionista en base als productes de temporada, els valors nutricionals dels aliments i també dels gustos dels xiquets i xiquetes. I en base a això realitzem una bona part de la nostra producció ja que sabem amb antelació, quin és el menú. A més, podem accedir a través d’un programa informàtic al seu menú anual i així sempre podem preveure les seues necessitats. Es treballa amb molta previsió. Això ens dona molta tranquil·litat. Tenim una relació de respecte i molt bona comunicació, sempre en sentit horitzontal. Mai ens ha posat preu als nostres productes, com sol passar en la major part de les ocasions.
Què us ha aportat el treball amb Cuinatur?
La forma en què treballem conjuntament els dona l’oportunitat als xiquets i xiquetes, que són el futur de la societat, de conèixer ela producció agrària de més prop, tant la part d’alimentació com la cultural i econòmic-social. Contribuïm així a crear un punt important a la seua escala de valors, que farà que estiguen més preparats per a exigir la seua legítima sobirania alimentària.
El consum de productes ecològics, sostenibles i saludables és el futur dels menjadors escolars?
Depèn de l’administració i de la política. La salut, el medi ambient i, sobretot, la sobirania alimentaria haurien de ser aspectes tinguts molt en compte. Amb el covid-19 s’ha vist que faltaven equips de protecció, no erem autosuficients. Això s’ha de tindre en compte també a l’hora de parlar d’alimentació i s’hauria d’intentar ser autosuficients i defensar el producte de proximitat i saludable.
Quin futur espera al sector de l’agricultura ecològica?
El futur és incert, sobretot amb la crisi del Covid-19. La gent ha comprat molt més a cadenes de supermercats. No obstant, tenim un compromís amb la terra i amb la nostra filosofia. Si parlem de nosaltres, la Crisopa, la terra tira de tu, és una qüestió de sentiment de pertinença a la terra que ve dels nostres avantpassats.