Els Masets, productes lactis artesans que revitalitzen el territori
Els Masets, productes lactis artesans que revitalitzen el territori

Els Masets, productes lactis artesans que revitalitzen el territori

La història de l’empresa Els Masets comença a gestar-se a principis del segle XXI, quan Pedro Escrich inicia la substitució del ramat d’ovelles de carn que tenien els seus pares per ovelles de llet.

Sobre el 2009 es crea l’empresa amb una única activitat: la producció diària de 100-200 litres de llet d’ovella pasteuritzada per a vendre al sector de la restauració. La diversificació i el constant procés d’innovació del projecte ha suposat la creació d’un àmplia gamma de productes com iogurts, quallades, formatges, llet i postres, elaborats de forma artesanal amb llet d’ovella, cabra i vaca. L’evolució sempre ha estat lligada al desig de revitalitzar aquesta zona del Maestrat des d’un punt de vista de la sostenibilitat. Ara mateix, Els Masets és part d’una comunitat energètica propietària d’una planta fotovoltaica que permetrà l’autoconsum de llum.

Quan i com s’inicia la relació amb Cuinatur?
Es va iniciar a iniciativa d’ells. Ens van contactar al poc temps d’haver creat l’empresa i vam començar a col·laborar. Va ser la primera empresa per a qui vam fer iogurts. Estan fabricats especialment per a ells i tenen un element de diferenciació respecte als altres. Estan envasats en cartró per a respectar, així, la filosofia de Cuinatur com a empresa sostenible i que defensa l’ecologisme.

Quins productes se serveixen a Cuinatur?
En un principi vam començar a servir iogurts naturals fets de forma artesanal i que només porten llet i ferments. Ara bé, poc a poc hem anat incrementant la varietat de productes i també servim, formatge i brull. Enguany també hem inclòs els iogurts amb melmelada.

Com realitzeu la producció en base a les necessitats de Cuinatur?
Nosaltres dediquem un dia a la setmana a elaborar els productes que necessita Cuinatur. Durant eixe dia diversos treballadors produeixen uns 6.000 iogurts que es repartiran als menjadors escolars la setmana següent. Al cap del mes són uns 25.000 iogurts els que elaborem per als menjadors de les escoles.

És necessària una bona planificació per a servir les comandes?
Sí, clar. Però Cuinatur ens passa les comandes amb molta antelació i la setmana abans ens confirmen les necessitats així nosaltres ja planifiquem el treball. La veritat és que és molt fàcil treballar amb ells, perquè es poden programar les tasques a realitzar.

Què us ha aportat treballar per a Cuinatur?
La veritat és que ha reforçat la nostra idea de treballar per revitalitzar el territori potenciant els productes de proximitat i a més ens ha fet més conscients de la necessitat de ser sostenibles i elaborar productes saludables. Un exemple de la nostra evolució és que, en breu, podrem utilitzar energia elèctrica de la nostra planta fotovoltaica d’energia solar.

INDEX

Com us ha afectat la crisi del COVID-19?
Ens va afectar prou perquè van tancar les escoles i la hostaleria. Tot i això, les vendes no s’han afonat gràcies a que durant l’estiu va haver molt de turisme d’interior, que és un dels nostres forts, i els restaurants i bars van tornar a obrir, però encara han caigut entre un 30 i un 40%. Els iogurts que teníem preparats per a Cuinatur, quan es va declarar l’estat d’alarma, els vam donar a Creu Roja i així evitar el malbaratament.

Creus que els menús dels menjadors escolar haurien de ser més saludables i sostenibles?
Jo crec que sí. A mi m’agrada la filosofia de Cuinatur, pionera i un referent del moviment de la cuina saludable i sostenible dins del sector de restauració col·lectiva, i que cada vegada imiten més empreses.