Cuinatur participa com a soci en el projecte ToNoWaste en el qual participen altres 20 empreses i institucions de 7 països, una iniciativa finançada per la Unió Europea i coordinada per la Universitat Jaume I. El projecte té una duració de 4 anys i pretén ser un punt de partida per a poder reduir el malbaratament alimentari, però amb un enfocament multiactor i interdisciplinari, que considera no solament els desafiaments agronòmics, econòmics i ambientals i de model de negoci sinó també aspectes transversals com la psicologia e innovació social per a lluitar també contra les desigualtats socials i de gènere.
El projecte va començar a caminar el passat 1 de setembre i pretén guiar als diferents actors del mercat a l’hora de d’utilitzar ferramentes i dades d’avaluació basats en la ciència i en l’evidència per a prendre millors decisions cap a patrons de producció i consum d’aliments més sostenibles. En aquest sentit, la treballs d’investigació desenvolupats per els participants en el projecte afavoriran el plantejament de solucions integrals per a prevenció i reducció del malbaratament d’aliments (FWPR).
El gerent de Cuinatur, Félix Segarra, explica que “és necessari actuar i conscienciar a la societat per a reduir el malbaratament alimentari, ja que és un eix fonamental per a poder caminar cap al desenvolupament de sistemes agroalimentaris sostenibles que milloren l’ús eficient dels recursos naturals i, al mateix temps, puguen garantir la seguretat alimentària”.
Els estudis realitzats adverteixen que el malbaratament d’aliments és un problema molt important. Les dades indiquen que només a la Unió Europea, al voltant de 88 milions de tones d’aliments es malbaraten anualment al llarg de la cadena de subministre, des de la producció primària fins el consum, el que suposa uns costos associats de 143.000 milions d’euros. A nivell mundial s’estima que es malbaraten sobre un 17% dels aliments. Unes pèrdues que també es reflecteixen a nivell mediambiental, ja que el desaprofitament d’aliments suposa entre un 8 i un 10% de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, fet que contribueix a la inestabilitat del clima i perjudica el rendiment dels cultius.
Segarra assenyala que “treballar per reduir el malbaratament alimentari és tot un repte i cadascú tenim el nostre paper, i entre els de Cuinatur també es troba el fet de crear bons hàbits en els xiquets i xiquetes usuaris dels menjadors escolars, un tema que s’inclou dins del programa del nostre projecte educatiu”.
Entre els objectius de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, es troba el reduir a la meitat el malbaratament alimentari. Una meta que també contempla el projecte ToNoWaste, amb el qual participa Cuinatur, i que és vol convertir en un ecosistema d’innovació oberta dissenyat per a aprofitar les troballes prèvies per a la identificació d’impulsors socials, tècnics/ambientals, econòmics, polítics/legals, ètics i demogràfics i per a col·laborar amb les accions I+D en curs per a proposar solucions integrals de reducció del malbaratament alimentari.
En l’actualitat, l’avaluació del problema del desaprofitament dels aliments segueix sense resoldre’s, no només perquè és complex degut a la falta de dades d’accés obert i a l’absència d’una metodologia estàndard per a l’avaluació integral en sistemes agroalimentaris reals, sinó també perquè afecta el compromís de les entitats privades, que necessiten avaluar la rendibilitat i la sostenibilitat de les solucions de prevenció i reducció del malbaratament d’aliments per a poder actuar. El programa ToNoWaste forma part del nové Programa Marc d’Investigació o Innovació Horitzó Europa i serà presentat a Castelló els pròxims dies 5 i 6 d’octubre en una trobada que tindrà lloc a la Universitat Jaume I de la capital de la Plana.