Defensar el territori, posar en valor els productes càrnics de la comarca de Els Ports, i no deixar perdre diversos llocs de treball. En definitiva, defensar una forma de vida i lluitar contra la despoblació des del punt de vista de la sostenibilitat i l’ecologia.
Aquestes són els principals objectius de Carn Natural Cooperativa Valenciana, una empresa que s’encarrega d’especejar, elaborar i comercialitzar carn del sector ramader de la zona. En l’actualitat són sis socis i gestionen la producció de 150.000 quilos de carn a l’any.
Com i quan s’inicia la relació amb Cuinatur?
La relació amb Cuinatur s’inicia el 2016 quan coincidirem en una reunió del grup local de
Slow Food a Morella. Des de llavors es va encetar la col·laboració entre dos empreses que tenen una mateixa línia d’actuació, una mateixa filosofia, com es donar servici amb productes de qualitat i de proximitat, així aconseguim que els xiquets i xiquetes mengen carn de qualitat.
És un objectiu que s’ha aconseguit?
Sí. Cuinatur volia fer arribar als centre educatius, i potenciar al mateix temps, els productes del territori, reduint els passos en les cadenes de comercialització. I en el nostre cas es pot dir que la carn va de la muntanya a la cuina, perquè som nosaltres els que distribuïm directament a les cuines dels centres educatius. La carn que servim és un producte de molta qualitat, ja que els animals pasturen a les muntanyes a l’aire lliure i no tenen el estrés que tenen altres carns industrials. A més, el treball es cuida molt i es fa de forma artesanal, ja que no tenim una gran producció.
Quins productes se serveixen a Cuinatur?
Els productes que servim a Cuinatur són vedella, corder i porc, tot filetejat i amb poca elaboració. Nosaltres preparem la matèria prima i Cuinatur ho elabora a les cuines.
Serà necessària una bona planificació per a servir les comandes?
Cada trimestre ja coneixem el que fa falta a les cuines dels centres educatius, per a cada setmana, amb quantitats exactes. D’aquesta manera podem planificar durant la setmana anterior el treball. A més, a nivell nutricional també es té en compte la quantitat de proteïnes, calories, i altres elements que formen part del menú.
Qui fa la distribució?
La distribució la fem nosaltres així evitem intermediaris i també qualsevol tipus de risc. El nostre producte va de l’escorxador al refrigerador i es distribuït a la cuina. Tenim relació directa amb els cuiners i cuineres.
És positiu treballar conjuntament amb Cuinatur?
Sí, sense dubte. Trobar empreses amb una filosofia semblant i coincidir en els objectius suposa que t’entens amb facilitat. I que els xiquets i xiquetes puguen menjar carn de qualitat ens gratifica molt. Creem que aquesta manera de treballar també servirà perquè els xiquets i les xiquetes puguen rebre una bona educació alimentària de cara al seu futur.