Luis Gargallo i Carlos Tena són les cares visibles de Bolissim, una iniciativa gastronòmica que va nàixer amb l’objectiu de rescatar i transmetre les sensacions d’un producte de la gastronomia local i de la comarca: el bolo.
Però que poc a poc, ha anat ampliant la seua carta de productes i elaboracions culinaries amb una senya d’identitat pròpia com és la utilització de productes de proximitat que posen en valor el territori, l’ecologia i la sostenibilitat. Pilotes per a brou, croquetes de bolo, conserva de porc, vedella eco amb trufa negra, napoleons, paté vegà o hamburguesa vegana, són alguns dels productes que comercialitza
Com s’inicia la relació amb Cuinatur?
Jo (explica Luis Gargallo) he sigut cuiner de Cuinatur, així que Fèlix ja em coneix i a més tenia informació de que volia desenvolupar un projecte d’aquestes característiques. Així, una vegada la iniciativa ha pres forma i s’ha posat en marxa ens hem reunit per a vore quines necessitats tenia Cuinatur i a partir del pròxim curs escolar ja serem proveïdors seus.
I quins són els productes que elaborareu per a Cuinatur?
Seran elaboracions fetes a mida de Cuinatur, que celebra un dia al mes el dia de la proteïna vegetal. Els productes que els servirem seran una massa de pizza artesana, falafel i hamburgeses de cigrons, encara que poc a poc anirem incorporant més productes.
La planificació amb Cuinatur està prevista amb marge de temps?
Sí, clar. Hem de servir un producte per a quasi 6.000 comensals, que són els xiquets i xiquetes que ara porta Cuinatur. Cada trimestre ens passaran la comanda, per dir-ho d’alguna manera i així ens podem organitzar per a elaborar els plats que es necessiten.
Qué comporta treballar per a Cuinatur?
Per a nosaltres és important, ja que compartim filosofia per l’elaboració d’un menú saludable, fet amb productes de proximitat, i els valors de l’ecologisme i la sostenibilitat, una conscienciació que es reflexa en què hem aconseguit reduir un 60% la utilització de plàstic al utilitzar safates de canya de sucre per a envasar el seu producte.
Com us ha afectat la crisi del COVID-19?
Ha sigut un cop dur. Hem tingut que reinventar-nos. L’hostaleria està molt parada així que hem iniciat un canal de venda a domicili amb productes nous i hem hagut de introduir la venda per internet de productes i aliments.
Creus que els menús dels menjadors escolar haurien de ser més saludables i sostenibles?
Sí, s’hauria de tindre més en compte l’alimentació dels xiquets i xiquetes i exigir més qualitat i productes saludables. Fins ara, crec que només Cuinatur aplica la filosofia de servir un producte ecològic i de proximitat als col·legis de les comarques valencianes i això hauria de ser, quasi, una obligació.